Friday, December 23, 2011

-no title-




but believe me. i had to. 

Wednesday, December 21, 2011

i hate this feelings.

i dont know how to describe my feelings. but one thing for sure, i really hate this feelings. 
......
......
......
......
......
......
......
......
......
......
......
......
......
......
......
......
......
......
......
......
......
......
......


Saturday, December 17, 2011

stop complaining.

ampa selalu dak jumpa orang yang selalu complain? ni tak kena. tu tak kena. semuanya serba tak kena. apa yang nak kena pon tak tau la. nak kena penampaq maybe. hee~ marvellous! pang!! sedaih! phew. ganas aku. wah...anak orang kot...tak baik..tak baik..ok. just kidding. :)

kalau tak suka satu-satu benda tu, tak payah la nak complain sangat. sekali sekala tak apa la. tapi ni tak. selalu. setiap kali pi mana-mana ada ja yang nak dicomplain kan. tolong la. tak perlu la nak compare tempat hang dengan tempat kita sekarang. 


well..setiap tempat ada cara yang tersendiri. just biasakan diri ja la. tak perlu kot nak publish cerita semuanya dalam fb. sampai buat local people terasa. cewaahh..local sangat kan..haha! dan aku jugak rasa tak perlu la nak complain segalanya. as if you such perfect or so-called perfectionist. aku rasa kita tau kan tiada yang sempurna kat dunia ni. setiap orang ada kelebihan dan kekurangan masing-masing.

kalau ya pon tak suka makan santan yang ori or selalu dipanggil santan kampung, tak yah la nak hina makanan kampung. sampai cakap, "aku takkan makan gulai kampung. sebab santan dia bau camni." pergh...sentap aku! sebab aku orang kampung. and aku memang buat gulai pakai santan yang diperah ori. bukan pakai yang dalam kotak tu.


makan sikit, tak dan dua suap, mula nak cakap, "ha....aku tau apa kurang dia..kurang garam la..kurang santan la..kurang panas la..kurang selesa la..kurang kondusif la...bla bla bla.." kurang asam disitu. huahuahua..

satu lagi, jangan nak complain pasal orang sangat boleh. jangan pertikai orang tu kenapa dia camtu. kenapa dia camni. mesti ada sebab kenapa dia jadi camtu. kita tak tahu. kan? kenapa nak judge perempuan tu tak sesuai dengan bf dia. sebab bf dia hensem. bf dia patut dapat yang jauh lagi cantik dari perempuan tu. itu hak dia nak suka sapa pon. tak payah nak pertikai. 


at least, hormat la perasaan orang tu. dia nak suka Lee Min-ho sekali pon, ikut suka dia la. even perempuan tu tak lawa or buruk sekali pon. yang nak pertikai tu kenapa? tak payah nak hina sangat laki yang suka dan cuba sayangkan kamu tu. just sebab dia tak hensem, tak kaya, tak berapa pandai. aku rasa anda patut bersyukur sebab ramai yang meminati anda. bukan semua perempuan yang ada kelebihan tu. 

tapi aku rasa adalah sangat pentingkan diri sendiri, bila kita tak suka orang tu, but kita layan dia seolah-olah bagi harapan dia yang kita pon suka kan dia. guna kelebihan yang Allah bagi untuk buat camtu. nak test orang tu la. sat nak test orang ni la. apa tu?? kejam kan? permain perasaan orang yang sayangkan kita. 


aku tak faham kenapa nak complain sampai ketahap tu. kenapa nak memilih sampai camtu. dari makanan, tempat sampai ke orang pon nak complain. kalau asyik tengok kekurangan ja, sampai bila pon kita takkan puas hati. cuba tengok kelebihan yang ada disebalik kekurangan tu, baru la tau rasa bersyukur. baru tau rasa untuk hargai. 

tolong la. anda tak perfect. banyak kekurangan jugak. tapi orang sekeliling anda yang selalu melihat anda seorang yang penuh dengan kelebihan tanpa ambil peduli sangat kekurangan anda tu. anda perlu tahu rasa bersyukur. kerana dalam banyak-banyak kekurangan anda tu, orang yang sayangkan anda tetap melihat kelebihan anda. 

Sunday, December 4, 2011

tak boleh tidoq!

adus...hang bajet macam kuat sangat nak tengok cerita hantu. sekali tengok, naaahh!! tak boleh tidur. padan muka aku! haha..alih sana alih sini badan still tak boleh tidur. bukak lappy cari surah-surah untuk dibukak dan didengar, konon boleh la tenang nak tidur. eeehhh...jenuh aku cari tak jumpa. adus...time aku nak dengar ni la tak jumpa..waaa...!! 

baca buku pon tak ngantuk-ngantuk lagi. lagi bertambah besar mata aku. huuu~ punya nak hilang kan ketakutan, bukak fb then chat dengan kawan-kawan. gila desperate aku! haha..mau tak nya, rumet aku tak balik malam ni. huuuu~ 

camni la keadaan aku bila tak boleh tidur. :(

Saturday, December 3, 2011

no title.





silence is a girl's loudest cry. you can always tell she's really hurt when she starts ignoring you. 


Saturday, November 26, 2011

after a long break up.


he met her after a long break up.

he told her ; sorry, i've met a new one, i have a new girlfriend and another future.
how about your life?

she closed her eys to hide her tears. remember all the memories she shared with him. she remembered how she shared his pain before his happy moment and how she loyal to him just to stay with him.

she kept the remains of her pride and collected her force,
smile and said ; sorry, but do i know you?

p/s > dialog atas tu tak wujud. yang wujud hanya last sentence tu ja. yang lain rekaan semata-mata. hihi..

Wednesday, November 23, 2011

ouh. really? =,="

Friday, November 18, 2011

rahsia a.k.a secret.

'rahsia memang dibuat untuk dibocorkan pun. cuma lambat atau cepat ja, you choose'

ouh. nice status my friend! gila mengundang. tapi kau tak tau ka bukankah ianya satu amanah? perlu ka bocorkan kalau ianya berkaitan rapat dengan keaiban orang tu? patut la makin tak boleh dipercayai. ouh. dunia ni memang dahsyat. sorry. aku tak dapat like status hang tu. sebab aku dislike it. HAHA!


banyak sangat benda yang fake kat luar sana. especially dalam fb. lain sangat dari relitinya. luar cakap lain, dalam fb lain. tak sama dengan prinsip dia kat luar. tak boleh nak jangka orang tu macam mana. sebab tau surface ja. inside of them, tak tau macam mana. gila scary. 

p/s> i can see many people are different between their real life and fesbuk life. maybe fesbuk is the new tv channel where many actor and actress are born. fake oh fake...=_='

goodbye..baby goodbye!

Friday, November 11, 2011

tafsiran perempuan garang.

assalamualaikum.

kenapa aku tertarik pada perempuan garang eh? aku pon tak pasti. tapi aku boleh list kan beberapa sebab kenapa aku suka perempuan garang. sunat betul dan harus salah. means, tak semestinya betul. ni pada pandangan aku. hehe

1. tegas.
- korang pon tau kan bila perempuan tu nampak garang, automatik dia nampak macam tegas. huuuu...korang jangan main-main dengan dia. once dia buat keputusan, dia akan tetap dengan keputusan yang dia buat. jangan la nak cabar dia. sekali dia sahut cabaran tu, terkedu hang! amek kaw! dia akan pendam segala lontaran negatif yang orang bagi and buat something yang unexpected untuk buktikan yang dia tak macam orang lain sangka. diam-diam dia tak bermaksud dia mengalah. she's not a loser, indeed she's trying her best to prove that she can also do it. dalam diam dia berusaha kot. tapi kan...tak jugak...nampak ja macam batu, tapi hati dia lembut. dalam hati ada taman. huahuahua...

macam yuri snsd. dia menarik sebab garang. inspirasi untuk buat entry ni. :)

2. play hard to get.
- eerrr..you know, bila perempuan tu nampak garang, mesti la tak semua orang berani masuk line kan. mana la tau tetiba ja dia sergahnya korang, mau tak malu sepasal ja. haha...tapi yang tu la buatkan orang lagi nak mendekati dan kenal perempuan tu. tapi yang untungnya, aku tengok kawan-kawan yang dapat perempuan garang ni, diorang jenis setia. susah nak pandang orang lain. queen control? ouh. tu aku tak tau. ala...tak garang pon ramai ja perempuan yang jadi queen control kan? hoho.. hee~ kawan aku cakap, lagi perempuan tu play hard to get, lagi la laki tu akan put more harder effort to get that girl. eh??? really?? jawab sendiri la ek. 

3. menarik.
- yaw!!! bagi aku, bila aku tengok perempuan yang garang ni, dia mesti ada personaliti yang menarik. siyesly aku cakap. bila aku kenal diorang betul-betul even tak 100% aku rasa diorang ni sangat menarik. diorang ada personaliti yang menyerlah. once dia bercakap, pergh...semua orang akan pay attention compared to perempuan yang memang dah sedia suka bercakap, chatter box, sebab idea dia mesti bernas. kalau tak bernas pon, tapi still dalam kategori bernas. kehkehkeh... cuma orang yang tak kenal diorang je yang akan cakap diorang ni sombong. tu la...jangan jump to the conclusion terus. tak kenal maka tak cinta. hihihi..

tengok la bila yuri senyum sekali. grrrr...

4. nampak mahal.
- eh...aku tak cakap perempuan yang tak garang nampak murah ek..maksud aku mahal kat sini senyuman. hehe..ok. SENYUMAN. perempuan yang nampak garang ni bukannya jenis suka senyum. especially kat orang yang diorang tak kenal. lagi la diorang kedekut nak senyum. tapi kan...sekali dia senyum, wooowww!! menariknya senyuman dia. huhu..aku pulak yang jeles. apa hal? =,=' tapi memang betul la. aku perhati camtu la. perempuan yang garang sekali dia senyum cukup buat orang terasa dihargai. eh? macam mana eh..maksud aku, buat orang tu rasa bertuah la sebab perempuan yang jarang tengok dia senyum merata-rata, sekali tengok kita dia senyum. haih. luruh jantung aku! ala..tu sebab dia kenal aku. memang dia kena senyum la kan? kalau tak, memang kena ketuk dengan aku la satgi. haha.


p/s > aku bukan les ok. cuma aku suka perhati perwatakan orang perempuan. it's due to every girl has 3 personalities. when she's with her FAMILY. when she's with her FRIENDS. when she's with HIM. ouh. drama banyak gila. best ditonton sambil makan popcorn. haha..get it? 

Tuesday, November 8, 2011

unable to describe.

hang tau apa perasaan aku sekarang??? 



yes. i'm totally DISAPPOINTED. :) THANKS A LOT.

Monday, November 7, 2011

aku bakal gemuk. yaaahhhooo!!

assalamualaikum wbt.

first of all, aku nak ucapkan selamat hari raya aidiladha. harap-harap dapat hayati makna korban la noh. jangan berkorban for nothing pulak. oopss.

ok. aku tak tau la kenapa sejak balik rumah cuti mid-sem ni, aku makan banyak. setiap kali pi beraya rumah orang, mesti aku akan makan. makan banyak pulak tu. dah la tu, aku makan dengan selera sekali. macam tak makan kat rumah orang yang aku pi beraya sebelum tu. haha.

ouh. aku tak tau la. tau-tau ja la raya haji ni banyak bukan main daging. of kos menu yang tuan rumah masak tu berasaskan daging. uih..konfom lemak aku naik. berat badan aku naik. yes!!! aku suka!

Tuesday, November 1, 2011

ianya sangat berharga.

Ditinggalkan adalah PENGALAMAN BERHARGA kerana kita kenal baik buruk seseorang tu dulu sebelum kita menerima padah olehnya di kemudian hari. Pengalaman kau dapat lebih berharga dari orang yang sentiasa bahagia sebab dia hanya tahu ketawa tanpa duka dan tak sedar kesilapan diri sendiri. Bila masa berubah, kau berubah dan ada hidup baru, kau akan rasa betapa bersyukurnya ditinggalkan dan tak bersama Dia. PERCAYALAH.






Sunday, October 30, 2011

heartless.


aku tak tahu apa yang sedang aku rasa sekarang...kenapa masa lepas aku sekarang makin mengejar aku..lagi jauh aku pergi, makin dekat...

dan..

aku pulak..tak faham apa yang aku rasa..sakitkah?? sedihkah?? geramkah?? dendam??mungkin aku dah lali dengan semua tu..tak perlu la nak menyakiti aku dengan cara tu..ruthless man ever! tak perlu nak buat semua tu untuk cemburukankan aku. aku dah faham permainan hang. aku tak cemburu. cuma aku tertanya tak cukupkah dengan apa yang telah hang buat kat aku selama ni? perlu ka nak seksa aku lagi? aku dah ada hidup aku sendiri.

tolong lah..

aku bukan orang yang senang macam hang. aku perlu berusaha keras untuk itu. aku perlu berusaha keras demi masa depan aku. aku bukan semula jadi pandai macam hang. cukuplah hang. tak perlu nak sakiti aku lagi. aku diam tak bermakna aku ikut saja rentak hang. aku serah pada Allah semua tu. kebahagiaan hang tu bila-bila saja Allah boleh tarik. jangan terlalu bermegah dengan cinta yang mudah hang miliki tu. kerana dengan kuasa Allah, dengan mudahnya juga Allah bolak balikkan hati hang. 


betul kata orang, once you love someone,even after you move on, it will hurt to see them with someone else. yeah. it's hurt. but it even more hurting me if i keep go on with you and there's nothing we can fixed up anymore unless put an end between us. that's it. kenapa hang buat camni ha?? ouh. hang suka tengok aku sedih sambil perhati kebahagiaan hang dengan perempuan tu? TIDAK SAMA SEKALI. aku takkan mudah tunjukkan kesedihan aku depan orang. terutama orang macam hang. 

Derita atas kebahagiaan orang lain adalah lebih baik daripada bahagia atas penderitaan orang lain. :) sebab kebahagiaan hang kecapi tu takkan kemana. what goes around, comes around.

aku tahu, sekuat mana pon hang, hang takkan mampu tandingi ketabahan aku sebagai seorang perempuan. dan aku sangat yakin dengan itu. mind that.  

Saturday, October 29, 2011

T.E.S.T.I.N.G

Thursday, October 20, 2011

welcome..

welcome to facebook.
the place where people add you as a friend and walk past you in the street.
where the relationships are perfect, 
liars are telling the truth,
where your enemies visit your profilethe most.
and even though you write what you are really thinking..
someone always takes it the wrong way 
and people think your status is about them.



Sunday, October 9, 2011

special edition post.

assalamualaikum.


hee~ hari ni 10.10.2011. you know what?? today's his birthday! err..i mean, my inspiration. who inspired me most all this while after my mom. eh! mana boleh ummi aku dibelakangkan! no..no..no...*sambil goyangkan jari telunjuk* haha

actually aku tulis entry ni dah blushing muka aku. =,=" sebab aku tak pernah tulis or express something yang eerrr...you know what i mean..but the thing is aku nak appreciate dia sebagai my best motivator. that always inspired me till where i am right now. it's such meaningful to me. he's always be by my side upon my ups and downs. he's also the best listener. aku tak tau nak cakap camna. yes. dia pendiam. seorang yang sangat pendiam. but it doesnt mean he's not a good listener. in fact, he's also a good solver. he knows what to do whenever i was down. he had courage me a lot. 


but apa yang aku tak sangka, birthday aku bulan lepas, dia buat dua entry 1 dan entry 2 khas untuk aku. pergh!! unexpected kot! sumpah terharu. *sobs* then, dia hantar hadiah untuk aku. dia bagi novel kot! 5 tahun 5 bulan karya hlovate. aku ni bukan minat novel pon. tak suka pon novel. sekali dia hadiahkan novel tu kat aku. mau tak mau kena belajar suka la baca novel. tapi best ah novel yang dia bagi tu. lain dari yang lain kot! :D  hee~  siap dengan kad wish birthday. wah...double tripple terharu aku untuk birthday aku tahun ni. buat kali ini paling bermakna. :) dengan ummi aku kol aku dan doakan kesejahteraan aku dunia akhirat. 

lagipon sekarang ni dia tengah busy dengan final exam dia. konfom tak sempat punya la nak baca entry yang aku buat khas untuk dia la. :P yang penting he'll excel in his study. :) sebenarnya banyak lagi yang dia buat which inspired me till who i am today. tapi tak perlu la nak cerita semuanya kat sini. biar aku sorang ja yang tau. rahsia kot! ewah..kelass kau maria! :D


ok, last but not least, happy birthday Kiko Violet yang ke-20! sweet twenty! :) aku nak bagi lagu kat dia sempena birthday dia kali ni. hee~ yang penting aku rasa lagu ni sesuai kot untuk dia. anyway, a million of thanks to you for makes my life full with inspiration of yours. really appreciate it. :)

Friday, September 23, 2011

you're stucked in the past memories

aku mintak maaf sangat kalau aku terkasar bahasa dengan hang tadi. aku bukan pa. aku tau hang tak dapat lupakan dia. sampai hang nak risau segala. hang gtau aku yang hang rasa tak sedap hati. hang berdebar-debar, then hang cakap hang takut hilang dia. 




aku pon pernah rasa benda yang sama. cuma mungkin aku tengok dari sudut yang berbeza benda tu. aku tak suka tengok ang moody semacam untuk orang yang macam tu. yang hang takut hilang dia tu pasaipa? cuba hang pikiaq, ada dia takut hilang hang dak? kalau dia takut hilang hang, dia takkan tinggalkan hang terkontang kanting camtu ja. ada dia risau macam hang risaukan dia? dia dok seronok dengan perempuan lain, hang dok berendam air mata risaukan dia. laki camtu memang @$^%&&!!!


hang cakap dia ada banyak persamaan dengan hang. hang kena ingat, tak semua persamaan bawak maksud dia tu jodoh hang. hang cakap, even parents hang bergaduh pon, diorang still bersama. but hang tau kan ayah hang camna?? setiap kali outstation, berapa banyak perempuan yang dia ada. bahagia ka camtu? tolong la realistik sikit sayang. takkan hang nak sejarah ulang buat kali kedua. hang tengok sendiri macam mana susahnya mak hang besarkan adik-adik hang. didik adik-adik hang. even hang sendiri. betapa susahnya nak didik anak-anak tanpa seorang ayah kat sisi.




hang cakap hang tak semurah tu. then, hang tak rasa ka perasaan hang tu murah sangat bila nak sedih dan susah hati sebab dia? hang tak rasa air mata hang tu murah sangat ka untuk senang-senang jatuhkan air mata pada orang yang jelas-jelas buang hang? kamon la dear..jangan tunjuk hang ni lemah sangat lepas dia tinggalkan hang. 


lagi dia suka kalau dia dapat tau hang still bersedih lepas dia tinggalkan hang. tunjukkan hang tak selemah yang dia pikiaq. hang pon ada harga diri. jangan rendahkan harga diri hang untuk jantan tak berguna tu! hang kena buktikan, without him your life is much more better. you are even can live very well since he dumped you! yes! it is! 




apa motif hang kapel dengan sorang mamat ni? sebab hang nak lupakan ex bf hang. hang sendiri cakap camtu kat aku. ya Allah..hang tak perlu la nak amalkan prinsip "kecurangan dibalas dengan curang". apa faedah yang hang dapat?? hang  rasa puas permain perasaan laki tu? hang rasa happy dapat persetankan mamat tu depan ex hang?? 


kalau ikutkan aku, aku pon nak buat jugak dulu. tapi aku pikiaq, aku tak semurah tu. aku bukan perempuan camtu. aku bukan jenis nak balas dengan kejahatan. aku tau lambat laun benda tu akan makan diri sendiri jugak. tak pa la. nanti dia pon akan rasa apa yang dia dah buat kat aku. aku takkan buat apa-apa. aku yakin dengan Allah. 




kau jangan move on dengan cara mencari hubungan dengan orang lain. tu membunuh diri sendiri namanya. dan kau akan sakiti orang lain tu. -terfaktab-


hang tak dapat lupakan dia sebab hang masih berpaut pada kenangan lepas hang dengan dia. hang tak dapat buang bayangan dia dari hidup hang. hang masih sayangkan dia. even more hang sendiri tak dapat terima kenyataan yang dia dah lama dumped hang. thats the biggest reason why you cannot move on in your life. you are stucked in the past memories. 




it's time for you to let it go. even it was hard for you. but think twice my dear...for your own sake. move on girl. step forward. don't look back unless for good views. sebab aku sayangkan hang. aku tak mau tengok hang gloomy terus-terus camni. hang mesti boleh! 

Friday, September 16, 2011

hari ni...

hari ini kau rampas hak orang, esok lusa ta mustahil hak kau pon dirampas..hari ini dy sanggup meninggal kan pasangannya untuk kau, tidak mustahil jugak suatu hari nanti dy akan meninggal kan kau untuk kekasih barunye..

aisehmen ayat!! ni aku copy and paste dari status abang senior aku jugak blog pal aku. hee~ ramai giler kot orang like status dia. *jeles*



sebenarnya aku pegang satu ja,never leave something good to find something better, because once you realize you had the best, the best has found better. 


ye la..korang kena tahu la yang  while you're busy looking for the perfect person, you'll probably miss the imperfect person who could make you perfectly happy. sebab dia rasa dia tak sempurna tu la cuba buatkan orang tu sempurna. cewwaahh! :D kan? kan? kan? macam loser tak?? hoho..




you can't change what's done, you can't go back in time, you can't try to change the hurt feelings or mend the broken hearts. all you can do is learn from your mistakes, and hope you will never regret anything as much as you do now. so, tak payah la nak perbaiki. biar masa ja yang pulihkan semua tu. benda dah berlaku dan telah pon berlaku. tak leh ubah nak patah balik da. no. no. no.nooo...*sambil goyangkan jari telunjuk* :D  


eh3?? ape aku merepek ni?? aku excited nak g open house kat umah kawan aku. ok. bye! maaf la atas kemerapuan aku kat sini. ngeh..ngeh..ngeh..*teruja*

Monday, September 5, 2011

kerana kau seorang bapa..

bila anak-anak kau lawan cakap kau, masyarakat akan labelkan anak-anak aku sebagai anak derhaka. 
kerana kau seorang bapa..

bila kat akhbar-akhbar terpampang kes anak-anak buang bapa, dengan cepatnya masyarakat buat kesimpulan, anak tak kenang budi..
kerana kau seorang bapa..

bila anak-anak kurang ajar terhadap kau, orang akan cakap kat si anak tu, anak yang kurang ajar.
kerana kau seorang bapa..


orang sekeliling kita ni suka judge apa yang diorang nampak dengan mata. cuba la fikir sebab apa si anak tu sanggup buat camtu kat si ayah. mesti ada sebab. takkan la saja-saja dia nak buang ayah dia camtu. kalau ada pon, sikit sangat ja. tu memang anak yang betul-betul derhaka n tak kenang budi.

aku tak nafikan dalam setiap family, mesti Allah akan bagi seorang anak sebagai ujian terhadap ibu bapanya.  bak kata orang, pisang setandan mesti ada satu pisang yang tak elok. mesti Allah akan duga parents melalui anak-anak. memang kena terima hakikat tu. memang menguji kesabaran kepada ibu bapa. tapi siapa tau berkat kesabaran parents tu, anak yang selalu buat masalah dan yang paling parents diorang benci tu la akan jadi peneman masa tua nanti. jangan terus condemn dia. jangan terus buang dia bila dia buat masalah. mungkin dia perlukan perhatian. mungkin jugak dia ada konflik dengan diri dia. siapa tau..pandai-pandai la main psikologi anak-anak.


orang tak tau mungkin masa dia kecik-kecik dulu ayah dia abaikan dia. mungkin ayah dia tak tunaikan hak yang anak dia sepatutnya dapat. mesti ada kisah silam dengan ayah dia yang buatkan dia sampai hati. yang buatkan dia keras hati.  kita tak tau. hanya dia saja yang tau. 

aku faham sangat perasaan tu. sebab aku pernah rasa. aku pernah lalui semua tu. memang sakit. cuma bila dah selalu sangat, aku dah jadi lali. aku dah tak ambik port. tak perlu aku cerita kat sini. sampaikan aku tak boleh tengok budak-budak kecik kena pukul dengan ayah diorang depan aku. aku rasa sedih sangat. aku tau memang pukul tu tujuan untuk mendidik. tapi entah la. aku rasa lain sangat bila tengok budak-budak kena pukul dengan ayah diorang. 


macam yang pernah berlaku pada zaman umar al-khatab. seorang bapa ni mengadu kat umar yang anak dia ni degil, derhaka kat dia. then, umar pon panggil si anak tadi. si anak tu cakap, si bapa ni bagi nama yang tak elok kepada si anak tadi. jadi la yang tak elok kat si anak tadi. umar pon cakap kat si bapa ni, si bapa ni dulu yang derhaka kat si anak sebelum si anak derhaka kat si bapa tadi. memang bukan salah anak tadi la. kan nama yang kita panggil tu doa. 

cer bayangkan kalau si bapak suka sangat dok maki-maki anak-anak dia, agak-agak la kan, apa yang akan jadi kat si anak ni bila dok dengar makian tu setiap hari?? dia dah tanamkan setiap kata-kata tu dalam fikiran dia. dia akan jadi murung sebab tiada kata-kata peransang. dia akan jadi pendiam. dia akan mula membenci si ayah. and yes. dia akan jadi dendam kat ayah dia. tak mustahil dia akan buang ayah dia satu hari nanti. tu tak tambah lagi kes pukul dan kes dera. macam mana la si anak tu tak sampai hati?? sebab ayah dia dulu yang sampai hati buat kat si anak dulu.


so, aku dah tak hairan dengan kes anak buang ayah. aku faham sangat. mesti ada something wrong somewhere. cuba fikir dari sudut yang lain. sudut si ayah dan si anak tu jugak. jangan terus letak 100% kesalahan kat si anak. 

but it doesnt mean, aku semudah tu ja nak hilang respect kat ayah-ayah. kadang-kadang anak-anak pon boleh jadi penyumbang. teehee~

Tuesday, August 23, 2011

i'm just..


 I believe in second chances. I just don't believe that everyone deserves them


Don't be too confident when someone tells you that they love you, the real question is "until when"?. Because just like season, people change and so do feelings. never make permanent decisions on temporary feelings. 

As life goes on, we realize, everything changes. People change. Friends change. Things change. But change is good. It makes you stronger as a person, teaches you who your real friends are, and you learn to not depend on others for happiness.


i'm just saying because i've learned from my own mistakes. yet i'm not regret with the past. it teach me what do's n don'ts. thanks a lot for my past and all the mistakes that i've done. i've learned through them. 



Friday, August 19, 2011

there are no perfect fathers..

firstly, all of you must watch this video. then, you can conclude it by yourself. :) (tu dia english aku tunggang terbalik..haha..but who cares?? )


there are no perfect fathers..
 but a father will always love perfectly.. 


remember to care for those who care for you.

p/s : i am SPEECHLESS. sebak sat. 





Wednesday, August 10, 2011

i'm not rihanna.

i'm not rihanna that love the way you lie. i hate it! 

because...

I would rather accept the painful TRUTH, rather to believe the beautiful LIES.

3 things I hate more than anything: lying, broken promises, and false pretenses..


A Difference BetweenTRUTH AND LIE..

"TRUTH" is a Debit Card Pay First And Enjoy Later.
"LIE" is a Credit Card Enjoy First & Pay Later.


Secrets and lies is like a time bomb, once you lied the bomb starts ticking...in a matter of time the bomb will explode and secrets nor lies will eventually be expose...unless you try to defuse it by means killing yourself will solve the problems

and....



it's better to have a heart without words than words without a heart.. 

you guess what??

let me tell you this, its funny when people try to play games with your mind and heart. but they don't realize that the gamer will become the player.

It takes 5 seconds to earn my friendship, 5 minutes to earn my respect, 5 days to earn my 
trust... but only takes 1 mistake to end it all for good.







all in all i have to remember that..


trust and respect. . .so hard to gain, so easy to lose.

you are already losed it all from me. mind that. 

If someone in your life cannot see the gift from God you are in their life, then maybe they don't deserve you.

and now...



"No one can change a person, but someone can be the reason for a person to change". 
 – Spongebob




so....





this is a new me. yes. i'm changed. i'm not the old person that you know well before this. be aware. i'll never ever let you stepped my head again. i'll not be too good person anymore. i'm not simply put my trust to anyone especially you.

  



Monday, August 8, 2011

dah la tak puasa pastu makan depan orang pulak!

hang tu dah besaq dah kot..dah jadi bapak budak oke...and anak-anak hang tu pon dah nak kahwin kot. kalau ya pon hang tak puasa, jangan la makan depan anak-anak hang! yang besar-besar tak pa la faham.

yang kecik-kecik ni ha..dok belajar cara puasa. eh, hang ni tak malu ka? bila hang makan depan anak-anak hang, depa tegur, "eh..abah tak puasa..ha...abah makan depan kami." kamon la..malu la sama..jangan nak salahkan anak-anak hang bila besar nanti depa tak hormat hang. sebab hang yang tak hormat depa dulu. hang tak ajar anak-anak hang hormat orang berpuasa. hang gagal didik anak-anak hang!  


boleh pulak mintak bini hang tolong ambilkan air oren untuk hang minum. hang ni gila ka apa ha??!! hang tak tau ka tu sama la macam bini hang bersubahat hang tak puasa. aku tau la hang letih pon. ellow...aku pon letih what...aku lagi la..perempuan. kudrat aku tak sama dengan kudrat hang sebagai seorang laki. such a loser ah hang! pastu nak marah and maki hamun anak-anak hang bila tak behave. hang tu yang tak behave diri hang dulu! hey! talk to the mirror ah!

setakat pi berniaga ja kot. agak-agak la hang nak batalkan puasa hang! zaman Rasulullah SAW dulu, depa perang kot masa bulan puasa. tak dak la pulak depa nak batalkan puasa untuk berperang. ouh..betapa lemahnya iman hang. semakin nipis iman dalam diri hang. hang tu sepatutnya jadi contoh untuk family hang. makin tua makin matang. makin bertambah iman hang. ni tak. segalanya terbalik. 


satu lagi, kalau hang tak puasa hang qadha tak pa jugak. ni tak. dah tujuh tahun hang tak qadha puasa hang. pastu tambah lagi dengan tahun ni. haih...aku tak tau la berapa banyak fidyah hang patut bayar sebab tak qadha puasa. dekat kampung aku tengok orang-orang kampung aku macam ni la suasana time bulan puasa. aku tengok depan mata aku sendiri.

dah la tak puasa, pi melahap makanan depan-depan kami semua. bongok la! aku time tak boleh puasa pon malu nak makan depan orang and depan adik-adik aku. ampa tak. dah la langgah air daun ketum. gila tak dak adab and tak bertamadun! bila time bukak puasa, depa melahap lebih mengalahkan orang yang berpuasa. bila raya depa yang sakan sekali. pelik kan??


seyesly, aku memang pandang rendah dengan orang yang tak hormati bulan puasa. makan depan orang yang berpuasa, bergelak-gelak kepuasan sebab bangga dengan tindakan tu. sangat bodoh dimata aku! yup! bodoh!! depa tak sedar tindakan tu akan makan diri dan dilaknat Allah. hm..no wonder la hidup macam tak dak arah tujuan..rupanya rahmat Allah dah hilang.