Sunday, July 31, 2011

untung la...????

aha..aku sebenarnya nak tergelak bila nak buat entry ni. aku hairan sangat dengan kawan-kawan aku yang suka sebut "untung la.."

aku tak kisah kalau diorang nak cakap 'untung la' kena pada tempat dia. ni tak..aku tengok macam dah desperate semacam ja kot.

1. untung la...orang ada boyfriend...aku tak dak pon..
- what the hell dengan untungnya ada boyfriend ha?? ok. fine. it's untung kalau boyfriend korang tu elok dan ajak kearah kebaikan. but is it untung kalau boyfriend korang tu, kaki pukul, kaki melucah dan segala kaki ah. except kaki masjid. patut ka nak guna term "untung la.."?? sebenarnya kan...people will always tell you what you do wrong, but they are hesitant to compliment you for the many things you do right. sebab tu diorang cakap camtu..galakkan lagi benda yang tak sepatutnya digalakkan. memang galak ah! haha



selama ni pon yang sara korang mak pak korang. bukannya boyfren korang pon. yang dok mendoakan kejayaan korang selama ni pon mak pak korang kan? it supposed to be untung la kepada mak bapak korang. ala...boyfren korang tu bila dah kenal baru nak mendoakan korang. before kenal, ada diorang doakan?? not at all. entah-entah tak pernah doakan korang langsung pa...haha.. so, tak untung langsung. come on..it's just a boyfriend okies...not your husband pon. tak payah la nak cakap "untung la.." dekat kawan korang yang ada boyfriend. sebab yang tu bukannya ada ikatan yang sah pon. tak dak apa-apa jaminan. haha...aku tak hairan la..

2. untung la...dia cantik...aku tak cantik..
- ouh...eeemmm...giii....ni masalah perempuan. the biggest kot aku rasa. even tak semua yang pentingkan rupa. actually memang la rupa tu penting tapi tak perlulah terlalu dipentingkan. sampai nak jatuhkan keyakinan diri korang tu pasaipa?? semua orang cantik. ada kecantikan tersendiri. tak perlu la nak compare dengan orang lain. kalau keep comparing diri korang dengan orang lain, memang korang takkan rasa puas. korang ingat jadi cantik tu seronok sangat ka? to be beautiful means to be yourself. you don't need to be accepted by others. You need to accept yourself. see?? as simple as that kan?



cer tengok yang selalu kahwin dulu, orang yang rupa dia biasa-biasa ja. yang tak cantik sangat pon. tapi yang cantik, sampai ke tua dok membujang. tengok la artis-artis kat malaysia ni. ramai ja kan yang cantik tapi sampai sekarang tak kahwin. is it untung?? tak untung oke. kalau dah rasa tak yakin dengan diri, cantikkanlah diri tu dengan akhlak. ni tak..dah la tak cantik pastu suka melucah pulak. what the?? memang terus aku nampak tak cantik even yang cakap tu orang cantik. yang tak cantik tu, lagi-lagi la kan ya dak?? haha

3. untung la....dia ada orang sayang..aku tak dak pon..
- haih...bajet macam mak pak tak dak ja pon yang dok nak cakap camtu. padahal ramai ja yang sayang kat dia. tapi dok nampak kasih sayang boyfren kepada girlfren. yang kasih sayang mak pak bagi tu, tak la pulak nak perhati dan syukuri. mula la nak sedih sorang-sorang...come on...yang tak sayang kau tu, cuma sorang je kot..it's just one only yang tak sayang kau. tapi ramai yang still sayangkan kau. kawan-kawan..parents..siblings..lecturers..dan aku. hehe... aku bukan nak kata la kat orang yang berkapel ni..aku perhati lama da. especially perempuan. bila berkapel tu, kawan yang sedia rapat boleh jadi renggang. mau tak nya?? sikit-sikit boyfren..sikit-sikit boyfren..menyampah kot..but then bila ada masalah, baru cari kawan nak mintak nasihat. baru tau rupanya ada yang sayangkan dia. untung sangat la camtu? untung your head! haha..friends are the angels you see when all is dark.


4. untung la...dia ada degree..aku diploma ja..
- ni yang aku cukup tak suka dengar. bila cakap ja pasal ni buat orang yang kena tu rasa terasing. rasa macam di....apa entah! tak tau nak cakap. can't be describe by words ah senang cerita! haha..korang pon tau kan sekarang peluang untuk masuk ipt terbuka luas. cuma tak dengan tak nak ja. ada diploma senang mintak kerja. tapi kalau cuti sem, even orang tu tengah study kat level degree, tapi tak dak diploma, korang ingat orang nak hire ka?? mesti la diorang akan pandang diploma. sebab ada sijil. macam la korang tak boleh nak further study kat peringkat degree yang pi cakap camtu. even master or phD pon boleh kalau korang nak. so, tak payah la nak compare la level of education. kalau educated pon tapi behavoiur macam tak pernah dapat educations, useless oke? aku ulang sekali lagi, USELESS! haha..so, again tak untung.


5. untung la...dia bahagia....aku tak bahagia pon..
- let me tell you something. sebenarnya ramai orang yang konpius between gembira dengan bahagia. sebenarnya happy and bahagia ni dua benda yang berbeza. korang perasan tak, setiap kali tengok orang tu epi, mesti korang akan assume orang tu bahagia kan?? korang silap! yeah! memang silap. gembira tu sebenarnya luaran ja. gembira tu dalam bentuk yang boleh kita nampak. contohnya, bila korang tengok kawan korang gelak, yes. you can said that she/he is tengah happy. the eyes see what they want to see, the ears hear what they want to hear, but the heart feels what is real.


tapi bahagia tu korang ja yang boleh tau. korang ja yang boleh rasa samada korang sebenarnya bahagia or tak. so, kalau nampak orang tu gelak or senyum, jangan ingat dia bahagia. tu cuma zahir dia ja. tapi dalaman dia kita tak tahu, bila kita rapat dengan dia baru kita dapat tau. ok, lagi satu, bahagia dalam diri ni sebenarnya depends pada diri. kalau korang dok harap orang lain ja nak bahagiakan diri korang, but then korang tak pernah berusaha untuk bahagiakan diri korang, so sampai kesudah la korang takkan jumpa kebahagiaan tu. never search for happiness in others. this will make you to feel alone, but search it in yourself. you will feel happy even if you left alone.




 

Sunday, July 24, 2011

orang lain kau boleh add. aku kawan kau, tak boleh kau nak add?

hai. korang pernah tak, bila korang suruh kawan-kawan korang add korang, dia cakap dia jenis tak suka add orang lain? dia just nak orang add dia ja. pernah tak jumpa?? ha...tak pernah jumpa ek?? tak apa..lepas ni korang akan jumpa la. tak lama sekejap. tak sekejap, lama lagi ah tu. haha..



ok. sebenarnya aku pernah kena kot dengan kawan aku sorang ni. masa tu aku baru ja buat fb baru. disebabkan aku add terlalu ramai orang, kawan-kawan aku la of kos kan..fb aku dibanned dari add orang selama dua minggu. so, aku mintak la kawan aku sorang ni add aku. 


then, dia jawab, "aku tak sukew add orang. aku nak orang add aku jewww...." eeuuwww....kamon la...aku sebagai kawan yang baik dan penuh kesabaran ni, *sila muntah sekarang* lepas habis ja dua minggu aku diharamkan add orang, (macam edah la pulak..haha) aku pon add dia..


you guys guess what?? bila aku tengok ja wall dia, penuh dengan wallpost tulis, "thanks for add me" "tqvm cantik coz approved saya" n etc.. pulak tu, semuanya laki. perh.....aku sentap kot!! ellow..S.E.N.T.A.P oke? ouh...orang laki boleh pulak kau add..aku kawan kau since dari kecik, kau tak leh pulak nak tolerate add aku?? oke. i got it. sebab aku perempuan kan? sex bias betul la kau ek. haha


tak faham aku dengan orang jenis ni. kadang-kadang aku rasa macam bajet hot jugak. sebab dia nak orang add dia ja. dia tak nak add orang. macam dia peymes ah tu. excited sangat la tu setiap kali login fb, banyak orang add dia. padahal dia yang suruh kita add dia. ouh..kamon..jangan nak perasan sangat la.

whoah...cantiknya kau!! :D

baru-baru ni adik aku balik cuti mid-sem, dia gitau aku yang kawan aku tu, add kawan-kawan adik aku. what the??? padahal kawan-kawan adik aku tu tak kenal pon dia. bila tengok mutual friend, aku dengan adik aku. add laki yang hot pulak tu. *jeles* muahaha...oke. tak lawak.   sebab dia rasa dia hot la. lupa dah kot neraka lagi hot. haih...manusia-manusia...macam-macam ragam. bajet macam aku tak boleh nak meragam la?? haha..kamon la...

Thursday, July 21, 2011

for all in love

For all the girls in love 

don't ever think of giving up your life because of love.
Because 
he'll get another girl but your dad won't get a daughter like you again
.....

For all the boys in love

don't ever think of giving up your life because of love.
Because 
she'll get another boy but your mom won't get a son like u again

Accept life.




balik-balik benda yang sama. too cliche la!

ok, straight to the point, aku nak cakap pasal lagu tema qiyamullail perdana ni. actually aku propose lagu ni sebab cikgu-cikgu mintak buat something different. dulu bila aku ikut program qiyam, it's too cliche...balik balik, benda yang sama. nasyid, nasyid and nasyid. aku dah boleh agak apa yang akan berlaku lepas tu. aku bukan tak suka nasyid. yes, i do love nasyid (nampak ja camni..tapi dalam hati ada taman) HAHA..but aku nak la jugak thrill dalam kendalikan program ni. 



aku still tak faham kenapa ek kawan-kawan aku yang dalam aliran agama (kat universiti la), asal english song ja terus fikir lirik yang lucah. asal lucah ja lirik lagu english. ouh?? pelis open your mind peeps....lagu ni da dapat sokongan cikgu-cikgu kot..depa cakap depa tak mau adik-adik fikir asal qiyam ja mesti mindset depa "BOSAN" asyik-asyik benda yang sama. napa?? ampa ingat lagu english tu semuanya tak senonoh? haiya...aku bagi lagu yang boleh motivate adik-adik la. 


i'm not going to give them lagu britney spears, break the ice. bruno mars or what..ok, actually it doesn't matter la siapa pon yang nyanyi english song tu. as long as the lyrics are good enough and free from any dirty words, i don't think it'll be a big deal. but the problem is my own friends. at the end, lagu peerless yang dinyanyikan oleh darin, terus tak dinyanyikan oleh adik-adik. atas alasan, lagu tu tak sesuai dan depa tak faham.


ouh....well..let me tell you something. ang tak faham ka apa yang terkandung dalam lirik lagu peerless tu?? hai...even b.i aku ni tak dak hebat mana, tapi aku rasa bahasa inggeris yang digunakan dalam lagu tu, tak da la macam william shakespear punya bahasa. tinggi sampai tak faham langsung apa yang nak disampaikan. sedangkan lirik lagu tu, amat simple. in fact, the simplest words and easy to understand. ok. kalau nak cakap depa tak faham, apa yang aku dapat tau, adik-adik yang masuk ke MMPS (Maktab Mahmud Pokok Sena) ni result UPSR bukan main hebat lagi..paling rendah 4A1B..takkan langsung tak tau sepatah pon bahasa inggeris? pelik kan?


what?? ampa ingat ampa semua ni study dalam bidang agama, ampa nak haramkan semua lagu bahasa inggeris? ok. aku tau. ilmu agama aku tak tinggi macam ampa. tapi tu bukan tiket untuk aku stop from learning about religion matters. memang aku tak pakai tudung labuh macam ampa semua. tapi aku tetap menutup aurat. aku tetap jaga aurat aku. yeah, aku tekad untuk tinggal zaman jahil aku. tapi perlu ka asal maahad ja mesti lagu bertemakan nasyid? tak boleh ka dedahkan depa dengan lagu bahasa lain? ampa semua tak terfikir ka at the same time, boleh improve english depa? boleh improve their pronounciation? boleh improve their grammar? boleh improve their spelling? tau sebab pa?? sebab you didn't view in positive sides. all of you just think from negative sides. sampai bila aku tanya adik-adik bosan tak dengan lagu nasyid ja sepanjang qiyam selama ni, depa jawab, dah nak termuntah dengar lagu nasyid.


and yup. bila benda yang baik, terlalu banyak disumbat, akan jadi tak baik. ampa kena ingat jugak, benda yang baik untuk ampa, belum tentu baik untuk depa. dan benda yang tak baik untuk ampa, belum tentu tak baik untuk depa. got it?  aku tak faham kenapa depa ni anti bila aku nak bukak lagu ni. hm..maybe background life kat kampus kot yang buatkan depa berpandangan serong terhadap niat aku. kampus aku memang bebas bergaul. lelaki perempuan tak dak batas. but pelis...aku tak macam tu la..jahat-jahat aku pon, aku tak pernah bagi laki yang bukan muhrim bersentuhan dengan aku. even masa berkapel dulu. aku still ingat batas-batas pergaulan aku. aku tak pernah buat semua tu. aku belajar dari kesilapan aku yang dulu tu. is it wrong? nak buat something different, trying to change their mindset about qiyam by using english song as a theme song. but then the facilitator still stick with nasyid. 


come on la..sometimes we had to make some changes. tak dak la depa boring bila mai qiyam lagi. tak dak la depa asyik berpandangan stereotype ja pasal qiyam ni. so, why not make something different? haih......payah sangat la dengan orang yang mengaji tinggi agama lebih sikit, mula la nak bangkang ja apa yang budak akademik background punya cadangan. kononnya cetek agama. wth??  pffffttt. 

p/s> oke, lpas nak propose lagu marry you, bruno mars tu ah! haha..gempak habis!! 

Tuesday, July 19, 2011

#3 ww : wordless wednesday

Friday, July 15, 2011

sometimes..

"Sometimes having a friendship is a better option than having a relationship. The expectations are different."


Wednesday, July 13, 2011

#2 wordless wednesday


Saturday, July 9, 2011

my superb students!

assalamualaikum.

wah!! aku tabik la kat student aku hari ni! tabik tahap cipan habaq ang! sampai aku pon meletup dan sound depa! hahaha....mana taknya weyh..tadi lepas aku ajar cara buat surat kiriman rasmi, aku mintak depa buat 2 group. 1 group consist about 6 students. 

ok. 1st group buat dengan baik sekali. aku puji la. yang group kedua ni ha. agak kurang ajar. yeah..aku tau most of members in that group were older than me. ya Allah....sabar ja la weyh.....rasa nak ja bagi penampar! huh~ nasib baik laki....so lucky la kan....

alamat pengirim
ok. now tell me, alamat pengirim. what the hell all of you wrote such weird address? and  it's even  never existed in this world. nama pengirim tu mungkin aku boleh consider lagi la. AWANG PUTIH BIN AWANG ITAM. sebab memang pernah dengar nama ni walaupun bukan 100% macam ni la. but dah macam taik cicak. hitam putih kan....taman durian busuk?? jalan tar hitam merah-merah sikit? ok, sucks! really sucks! kamon la...sapa yang nak dok kat taman yang namanya pon dah menggelikan. indirectly, ia menggambarkan personaliti ampa yang kureng. dan tak mau nak fikir logik! 

alamat penerima
well...ni lagi la..dengan nama penerima tak tulis dengan alamat yang entah apa-apa. memang lawak sangat bila baca. taman bukit bintang, jalan belakang pavilion pakmat kastam,05678 aloq cengkudu, ubi keledek, kentut busuk. what the fuuu???!!! is it ever existed pakmat kastam behind pavillion tu?? hello....pelish la....pavilion tu tempat membeli-belah yang berjenama oke? kalau dalam poket ampa tu setakat ada rm200-rm300 jangan dok berangan la nak beli-belah kat tempat camtu, oke? then tetiba ja pavilion tu dalam kawasan aloq cengkudu?? homaigosh......!!! nak tipu pon agak-agak la! satu dunia tau pavi tu kwasan wilayah persekutuan kuala lumpur la! dah la pavi tu kat kuala lumpur. negeri yang depa boh, kentut busuk. what?? kentut busuk?? yeah. tell me which hell of the country in malaysia yang ada nama kentut busuk? huh~ memang kena sound la tadi. 

perenggan pendahuluan
ya Allah...aku tak tau la nak cakap apa. nak kata bangang, tak la bangang sangat. nak kata cerdik, boleh ka bagi pujian tu? dah terang-terang aku suruh buat surat kiriman rasmi nyatakan sebab tidak hadir ke sekolah. ni pehal?? lain yang aku bagi tajuk, lain yang depa buat tajuk. tidak hadir ke perjumpaan abang long. dengan ejaan pon tunggang langgang. it's supposed to be PERJUMPAAN not PEJUMPAAN. 

isi pertama
ce baca alasan dia. sebab anak dia kencing tak lawas?? memang sah-sah la tak logik langsung kan? kahwin pon tak lagi. tetiba ja nak assume anak kencing tak lawas sebagai alasan tak mai sekolah. pergh~

isi kedua
again. as we knew, bila kita tulis surat ni selalunya perkara yang kita nyatakan dalam surat tu dah berlaku. in other words, past tense la kan lebih kurang. owh.....yang tak boleh blah, saya akan menghantar anak saya ke perubatan orang kampung. keadaan anak saya sangat kritikal. hey!! you'll send?? urgh~ *sigh*

perenggan terakhir
cuba ampa semua tengok kat tandatangan tu. siap ada love-love la segala. mabuk cinta agaknya kot students aku ni. pastu ada muka makhluk yang bertanduk lagi. hm...aku tak tau la..ouh wait! last sentence tu ha, abang long black water? again, black water?  which means = ayer itam, kedah. omaigod3!!!! tak perlu kot nak tulis black water tu....

kelakar memang kelakar. tapi kalau budak yang berumur bawah 12 tahun aku dapat terima. tapi yang tulis ni sebaya dengan aku. aku tak faham la. dah la terkandas dalam pengajian, but then bila bagi peluang, main-main dengan peluang yang ada. dari segi akhlak, personally bagi aku ianya kurang ajar. sebab aku mengajar depa. nampak tidak serius dengan apa yang diajar. 


kalau macam ni la perangai golongan yang dihormati, disegani dan dihormati, lebih baik lagi golongan yang bukan dari bidang agama tapi tahu hormat orang dan menghargai peluang yang diberikan. jangan dok perasan baguih sangat la dengan kopiah sebesaq bakul durian tu. tapi akhlak macam orang yang tak pernah belajar adab! biadap pulak tu! lost gak temper aku tadi dengan depa. dok main-main sangat! haih.....cabaran jadi cikgu....sabar ja la............nasib baik bersih. eh??

Friday, July 8, 2011

nothing wrong being single.

okay sempena bulan baik, hari baik, aku nak tulis something pasal seorang singlet (baca : peng-single). aku taktau nak mula celah mana. jadi, aku redah ja ikot suka hati. kalau korang nak butthurt, aku taknak bertanggungjawab. sebab apa yang aku tulis ni berdasarkan apa yang aku nampak depan mata.


bagi aku, being single is not the ticket for you to keep playing around with anyone you like. aku paling menyampah pesen-pesen macam ni. ya, memang betul bila kau single, kau fikir suka hati kau la kan nak buat apa  pon. tapi, kamon la weh...everything got limits. termasuk apa yang kau buat. dan kalau kau memang jenis playgirl/playboy, aku nak nasihatkan kau tak payah la nak kapel-kapel segala. apa motif kau nak kapel sebenarnya pon aku tak faham la. setakat nak ada someone yang steady, yang akan ada when your ups and downs, but at the same time kau puas berseronok (baca : berfoya-foya) dengan orang lain ain't a good thing that you may practice. macam aku ni kan?? tak payah nak sakitkan hati mana-mana pihak. dan i'm not playing around with others feelings. baik dowh aku ni. hahaha... then, isn't one is better than two?


and peh lis...puh lis...peliss do reflect yourself, for the question "am i ready enough to commit in a relationship?" committing in a relationship is not one-sided job. you may be the beautifoolest/handsomest creature in the world that you think you may break people's heart as you wish, but remember, what goes around never comes in a triangle. haha...eh! eh! eh! bila dah declare, in the middle of the relationship, baru nak bangkitkan isu tak serasi la..isu semua ni salah pihak ni, pihak tu la segala. ouh..dulu before nak declare kau tak fikir pulak semua tu? ya la kan...dok mabuk cinta...orang kata mabuk kepayang kan...kentut yang busuk pon cakap wangi...ohoi....it's cliche, yet a fact. so, why not you stay (eh, not you la. me. hehe..ang da ada pengganti) single until you're ready enough to commit? because if you are not, you will commit as well, commit suide..haha...tapi kan...tak dak la aku terfikir sampai nak bunuh diri time tu. just menangis kat balkoni tu ja untuk lepas perasaan. pergh...ada jugak yang fikir aku nak bunuh diri time tu. orang atas rumah aku. dia siap bagi bear kat aku dan surat-surat pujuk aku dari menangis. rupanya dia takut aku bunuh diri sebab frust mengiring kot  (frust menonggeng tu old-school da la.) !! hahaha..ya la..dah dok atas balkoni. selalunya kalau perempuan kecewa nak bunuh diri,berdiri atas balkoni la kan..tapi aku tak..aku dok atas balkoni tu ja. tak berdiri pon. betapa kuatnya iman aku time tu. hahaha..x terjun dari balkoni tu kan...ok what...hoho...


ahh. senang citer macam ni lah. 14 Februari bukanlah satu tarikh yang kau perlu tergesa-gesa cari pasangan kerana takut diejek ataupon takut bakal keseorangan kerana masih tiada pasangan, lalu kau menjadi desperedo dan menyauk saje sesapa yang berada dihadapan mata korang bak menyauk spender basah sebab dah terlambat nak pergi kelas. hahaha.. NO! take your time. betul-betul amek masa untuk mencari pasangan yang betul-betul meant to be with you, insyaAllah sampai syurga, kalau kena caranya. bukan sebab semata-mata nak meraikan tarikh yang menjadi momokan manusia kini. siapakah tu? *terasa* haha...nampak benor nipunyer...


and, nak cari soulmate bukan semudah menyelesaikan masalah 1+1=3 (habaq mai kat aku cikgu math mana yang ajar 1+1=3?? haha), ia lebih daripada itu. jangan berfikiran cetek secetek banjir di johor. fikirlah sedalam-dalam sedalam Laut Mati kalau korang tak pandai berenang, kompom korang akan mati terapung. faham maksud aku? haha...tak..tak..maksud blogger ni nak sampaikan. hee~ bukan aku tolak hakikat manusia diciptakan berpasangan, it's not the matter. orang tepat yang hadir pada masa yang tepat bersama perasaan yang tepat the matters. but how kalau dah jumpa orang yang tepat tapi masa yang salah? i mean jumpa orang yang tepat dimasa yang tak berapa tepat ek?? haha...jadik persoalan buat diri aku jugak sebenarnya.  ahh..abaikan. wah..wah..wah...erk...

thanks to terfaktab for the tips! :)

Wednesday, July 6, 2011

ww #1 : wordless wednesday

Sunday, July 3, 2011

if he really loves you.

‎"Kalau lelaki tu betul2 cintakan kamu, dia tak akan even sentuh jari kamu. Tapi kalau dia still sentuh, maka ia adalah satu penghinaan bagi kamu." -wardina safiah-  






terima kasih ya Allah...