Thursday, July 21, 2011

balik-balik benda yang sama. too cliche la!

ok, straight to the point, aku nak cakap pasal lagu tema qiyamullail perdana ni. actually aku propose lagu ni sebab cikgu-cikgu mintak buat something different. dulu bila aku ikut program qiyam, it's too cliche...balik balik, benda yang sama. nasyid, nasyid and nasyid. aku dah boleh agak apa yang akan berlaku lepas tu. aku bukan tak suka nasyid. yes, i do love nasyid (nampak ja camni..tapi dalam hati ada taman) HAHA..but aku nak la jugak thrill dalam kendalikan program ni. 



aku still tak faham kenapa ek kawan-kawan aku yang dalam aliran agama (kat universiti la), asal english song ja terus fikir lirik yang lucah. asal lucah ja lirik lagu english. ouh?? pelis open your mind peeps....lagu ni da dapat sokongan cikgu-cikgu kot..depa cakap depa tak mau adik-adik fikir asal qiyam ja mesti mindset depa "BOSAN" asyik-asyik benda yang sama. napa?? ampa ingat lagu english tu semuanya tak senonoh? haiya...aku bagi lagu yang boleh motivate adik-adik la. 


i'm not going to give them lagu britney spears, break the ice. bruno mars or what..ok, actually it doesn't matter la siapa pon yang nyanyi english song tu. as long as the lyrics are good enough and free from any dirty words, i don't think it'll be a big deal. but the problem is my own friends. at the end, lagu peerless yang dinyanyikan oleh darin, terus tak dinyanyikan oleh adik-adik. atas alasan, lagu tu tak sesuai dan depa tak faham.


ouh....well..let me tell you something. ang tak faham ka apa yang terkandung dalam lirik lagu peerless tu?? hai...even b.i aku ni tak dak hebat mana, tapi aku rasa bahasa inggeris yang digunakan dalam lagu tu, tak da la macam william shakespear punya bahasa. tinggi sampai tak faham langsung apa yang nak disampaikan. sedangkan lirik lagu tu, amat simple. in fact, the simplest words and easy to understand. ok. kalau nak cakap depa tak faham, apa yang aku dapat tau, adik-adik yang masuk ke MMPS (Maktab Mahmud Pokok Sena) ni result UPSR bukan main hebat lagi..paling rendah 4A1B..takkan langsung tak tau sepatah pon bahasa inggeris? pelik kan?


what?? ampa ingat ampa semua ni study dalam bidang agama, ampa nak haramkan semua lagu bahasa inggeris? ok. aku tau. ilmu agama aku tak tinggi macam ampa. tapi tu bukan tiket untuk aku stop from learning about religion matters. memang aku tak pakai tudung labuh macam ampa semua. tapi aku tetap menutup aurat. aku tetap jaga aurat aku. yeah, aku tekad untuk tinggal zaman jahil aku. tapi perlu ka asal maahad ja mesti lagu bertemakan nasyid? tak boleh ka dedahkan depa dengan lagu bahasa lain? ampa semua tak terfikir ka at the same time, boleh improve english depa? boleh improve their pronounciation? boleh improve their grammar? boleh improve their spelling? tau sebab pa?? sebab you didn't view in positive sides. all of you just think from negative sides. sampai bila aku tanya adik-adik bosan tak dengan lagu nasyid ja sepanjang qiyam selama ni, depa jawab, dah nak termuntah dengar lagu nasyid.


and yup. bila benda yang baik, terlalu banyak disumbat, akan jadi tak baik. ampa kena ingat jugak, benda yang baik untuk ampa, belum tentu baik untuk depa. dan benda yang tak baik untuk ampa, belum tentu tak baik untuk depa. got it?  aku tak faham kenapa depa ni anti bila aku nak bukak lagu ni. hm..maybe background life kat kampus kot yang buatkan depa berpandangan serong terhadap niat aku. kampus aku memang bebas bergaul. lelaki perempuan tak dak batas. but pelis...aku tak macam tu la..jahat-jahat aku pon, aku tak pernah bagi laki yang bukan muhrim bersentuhan dengan aku. even masa berkapel dulu. aku still ingat batas-batas pergaulan aku. aku tak pernah buat semua tu. aku belajar dari kesilapan aku yang dulu tu. is it wrong? nak buat something different, trying to change their mindset about qiyam by using english song as a theme song. but then the facilitator still stick with nasyid. 


come on la..sometimes we had to make some changes. tak dak la depa boring bila mai qiyam lagi. tak dak la depa asyik berpandangan stereotype ja pasal qiyam ni. so, why not make something different? haih......payah sangat la dengan orang yang mengaji tinggi agama lebih sikit, mula la nak bangkang ja apa yang budak akademik background punya cadangan. kononnya cetek agama. wth??  pffffttt. 

p/s> oke, lpas nak propose lagu marry you, bruno mars tu ah! haha..gempak habis!! 

7 comments:

SweetLikeWhat

minda tak di buka dengan luas jadilah kolot macam tu..asyik nak bersangka buruk jer dalam semua perkara..sangat kasihan..

Virgo's Violet

hm..tau xpa..kdg2 rasa fed up pon ada dgn org spesies tu. haih..

mr_ben

eish..aku pn bkas student sk0la agama jugak..trase ni trase ni..isk2 T_T hehe

Virgo's Violet

eh?? yeke...hehe..jgn la trase...aku bkn pe..asek2 bnda yg sma je..boring kot..huhu..

ada ex pensyarah kami, dia seorang yang warak. tapi still boleh bukak lagu westlife untok ceramah. lagu yang ada unsur2 motivate. love him. maybe coz of background pendidikan dia yg belajar kat luar negara, tapi dia tetap seorang yang memntingkan agama. dia selalu cakap awek dia ninja. owh, isteri dia pakai purdah rupanya. respect him a lot! hehe


;)

Vera Violet

hm..ni yg wat sya respect org yg ada bljar ilmu agama tp xdak la smpai nk jdi haram police cmni. bgus la lecturer awk tu. hehe..sya pon respect. xde la bdak2 akn asa boring je..blh la ubah pemikiran stereotype 2 kn. :)

Beeha B.

blog ni selalu gune gmbr2 yg menarik.. :) hehe komen lari tajuk..