Monday, August 8, 2011

dah la tak puasa pastu makan depan orang pulak!

hang tu dah besaq dah kot..dah jadi bapak budak oke...and anak-anak hang tu pon dah nak kahwin kot. kalau ya pon hang tak puasa, jangan la makan depan anak-anak hang! yang besar-besar tak pa la faham.

yang kecik-kecik ni ha..dok belajar cara puasa. eh, hang ni tak malu ka? bila hang makan depan anak-anak hang, depa tegur, "eh..abah tak puasa..ha...abah makan depan kami." kamon la..malu la sama..jangan nak salahkan anak-anak hang bila besar nanti depa tak hormat hang. sebab hang yang tak hormat depa dulu. hang tak ajar anak-anak hang hormat orang berpuasa. hang gagal didik anak-anak hang!  


boleh pulak mintak bini hang tolong ambilkan air oren untuk hang minum. hang ni gila ka apa ha??!! hang tak tau ka tu sama la macam bini hang bersubahat hang tak puasa. aku tau la hang letih pon. ellow...aku pon letih what...aku lagi la..perempuan. kudrat aku tak sama dengan kudrat hang sebagai seorang laki. such a loser ah hang! pastu nak marah and maki hamun anak-anak hang bila tak behave. hang tu yang tak behave diri hang dulu! hey! talk to the mirror ah!

setakat pi berniaga ja kot. agak-agak la hang nak batalkan puasa hang! zaman Rasulullah SAW dulu, depa perang kot masa bulan puasa. tak dak la pulak depa nak batalkan puasa untuk berperang. ouh..betapa lemahnya iman hang. semakin nipis iman dalam diri hang. hang tu sepatutnya jadi contoh untuk family hang. makin tua makin matang. makin bertambah iman hang. ni tak. segalanya terbalik. 


satu lagi, kalau hang tak puasa hang qadha tak pa jugak. ni tak. dah tujuh tahun hang tak qadha puasa hang. pastu tambah lagi dengan tahun ni. haih...aku tak tau la berapa banyak fidyah hang patut bayar sebab tak qadha puasa. dekat kampung aku tengok orang-orang kampung aku macam ni la suasana time bulan puasa. aku tengok depan mata aku sendiri.

dah la tak puasa, pi melahap makanan depan-depan kami semua. bongok la! aku time tak boleh puasa pon malu nak makan depan orang and depan adik-adik aku. ampa tak. dah la langgah air daun ketum. gila tak dak adab and tak bertamadun! bila time bukak puasa, depa melahap lebih mengalahkan orang yang berpuasa. bila raya depa yang sakan sekali. pelik kan??


seyesly, aku memang pandang rendah dengan orang yang tak hormati bulan puasa. makan depan orang yang berpuasa, bergelak-gelak kepuasan sebab bangga dengan tindakan tu. sangat bodoh dimata aku! yup! bodoh!! depa tak sedar tindakan tu akan makan diri dan dilaknat Allah. hm..no wonder la hidup macam tak dak arah tujuan..rupanya rahmat Allah dah hilang. 


19 comments:

Lea IsNaw!

uish..boleh pulak suh bini die amik air
bini die mesti serba salah kan
kan buat ke tak...
kesian

i am S!L4H..

=.=

nurani

ishh..dhsyt arr cm2..=.="

HARITH ISKANDAR

jom ketuk paler dorang :)

Cik Ca'ah

apa ke susah sangat ke nak puasa? even for a day? at least pay some respect dekat org yg puasa.

AIEN NOT ALIEN

kisah benar ni.. kat mana-mana pun ada..biarkan mereka pulun sakan bergembira tak berpuasa..akhirat nanti ada balasannya...

MissViVio

@lea : ha..memang pon...sreba slah kot...

@harith : hahaha...kalu blh ktuk, da lma da ktuk...bnuh skali..mnyampah.

@cik ca'ah : ssah utk org yg langgar hkum Allah..bg diorg posa 2 mnuysahkan..

@aien : btul2..tp sori ah..sya xkn gnti posa org..lntak ah..kalu b'sbb kukuh xpe..ni x..wat ringan je bab2 posa.

darkrose~

tak sukenyer! hurm, hormat r org yang berpuasa..kan3?

Afikah Aziz

kita doakan jelah supaya hati die terbuka untuk berubah InsyaAllah :)

MissViVio

@darkrose : erm..tau xpa..haih...

@afikah : hrap2

Cik tikah

BETUL2.. x suka betul org yang x reti nak hormat lain yg tengah pausa ni. sabar je la..

SweetLikeWhat

dah tua-tua pun buat perangai lagi..tak ingat mati kot..

MissViVio

sbb x igt mati ah dia wat cmtu. sdih kot tgk..:(

anitasia

rase bila jmpe org mcm ni kita bogelkan je diorg tu..tgk sket diorg tau malu ke x..

MissViVio

pergh...agk2 ah nk bogelkan diorg..hahaha..2 dah mngaibkan org plak..:)

wAwA

xingt mati pe org cm tu.=.='

アヌム ちゃん

x takut dosa tu.sabar jela menengoknya..isk2

Rahmad

ketuk kepale diorang gna kuali..

AzatLazat

sabaq sabaq jangan marah2 na
:P