Tuesday, February 7, 2012

puji memuji.

ampa semua pernah kena puji tak? tipu la kalau kata tak pernah kena puji. habis tu, yang kawan-kawan hangpa kata hangpa hudoh tu apa?? bukan pujian ka tu? eh, bukan ka? ouh. aku terlupa. tu kejian. hahaha...ok. tak lawak.

puji ni boleh sebenarnya. boleh naikkan self-esteem orang yang kita puji tu. hmm....you know...some sort of boosting their self-confidence. ya la..sapa yang tak suka kena puji ni kan..'u ni cantik leww..' 'ko ni pandai giler babeng' 'awk...sayew sukew tengowk awk...sebab awk cantique.' euw..euw..sgala. pfft~ *sigh* even aku pon kembang. ah. nampaknya kena cari saiz lain dah lepas ni. mengembang seinci lepas kena puji. tapi jangan risau, sekali kena condemn mengecut 1 depa. hahahaha! same circle actually.


ouh. aku dah merepek nampaknya. lari dari matlamat asal aku. huahuahua..ok. sebenarnya terlalu banyak pujian ni tak elok jugak. selalu sangat kena makes people think we are flawless. as if we never commit any sin. truly innocent. selalu dapat tanggapan yang sangat baik dari orang. tak pernah dengar dan tahu menahu disebalik flawless yang depa dok anggap.

once dah buat salah, habis depa blacklist. habis semua kebaikan yang kita dok buat selama ni. dok nampak kesalahan tu ja memanjang. ada yang dok pi bawak sampai mati. tak ke naya tu? sebab tu jangan terlalu memuji dan terlalu kagum akan seseorang. kita letakkan too high expectation yang orang tu will remain the same. flawless. no. nobody's perfect. maybe this word too common to be heard. but it's fact. you, you and you cannot even deny it, ain't? :) when you put high expectation to a person that you're admire, don't blame on him/her. for instance, hangpa kena salahkan diri hangpa. sebab letakkan harapan yang terlalu tinggi bila puji orang tu. no wonder they'll make you frustrated once bila dia buat salah or silap. 


another one thing is, bila orang tu terlampau banyak terima pujian, dia susah nak terima kritikan yang orang bagi kat dia. selalunya benda ni terjadi kat perempuan. based on pengalaman aku sendiri la. bila perempuan ni selalu dapat pujian cakap yang dia ni cantik, comel, and bla..bla..bla..dia akan merasa selesa dengan kedudukan dia. once sorang ja yang cakap dia tak lawa, konfom. hangpa tunggu la. balik satgi mesti dia suluh cermin tengok diri dia. well...girls~ especially yang cantik-cantik yang selalu dapat pujian tinggi melangit. lagi la susah nak terima kenyataan camtu. bukan ka lebih baik cakap benar dari menipu. so?? hahaha..pikiaq sendiri la noh.

lastly, bila selalu dapat pujian tentang kepandaian. hangpa tau kan...bila selalu bagi idea dan pandai ni rajin dapat perhatian. selalu diberi keutamaan untuk bersuara dan memimpin. bila selalu dapat pujian regarding to her/his kredibiliti, bila orang bawah dia bagi cadangan, susah dia nak terima. dia nak orang terima pandangan dia ja. pandangan dia ja yang betul. pandangan orang lain tak. buat tu, buat ni, bercakap tu, bercakap ni. just nak convince kan orang ramai yang dia ni intelektual. kadang-kadang aku perhati, tak perlu banyak cakap pon. even diam pon kita boleh nampak dia ni memang intelek. once dia bercakap, pergh! idea gila bernas. true story. 


segala puji-pujian hanya bagi Allah. hee~ sekian..wasalam. 

3 comments:

Aien Not Alien

hai MV...hidup ni kalau boleh rasa taknak pujian sebab tak tahu nak terima macam mana, taknak kejian sebab tak tahu nak respon macam mana...

mikeyvio

tau xpe..bla slalu memuji sgt asa naik rimas. kdg2 smpai asa ikhlas ke x..ke nk test kte ke kn..wuuwuu~

Jeremy

Hello... This is another time to visit you again. SMILE.
Uniform